„Време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и съзнателно подрива пътя на страната към Европейския съюз, да остане в миналото. Опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС“.

Това каза президентът Румен Радев по повод реакциите в Северна Македония след откриването на български културен център в Битоля, на което присъства българска делегация, начело с премиера Кирил Петков.

По повод изказванията срещу името на центъра – Иван Михайлов, той коментира: „Ако говорим за фашизъм трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това че решиха да продължат да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм, заяви президентът“.

Радев коментира и въпроса с предоставянето на военно помощ за Украйна, за който управляващата коалиция не успява да постигне единодушие

„България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности. Но нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна диаспора. Исторически имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоните на военни операции и това изисква много внимателно и отговорно отношение“, заяви държавният глава.

По думите му България трябва да се ограничи до помощ за индивидуална защита – каски и бронежилетки.

Гледайте повече във видеото!