Изслушване в Съвета за електронни медии предстои днес заради сканала със спирането на ефира на БНР в петък. Пред регулатора обяснения ще дадат генералният директор на радиото Светослав Костов и Управителният съвет на радиото.

Повод за изслушването е безпрецедентното спиране на сигнала на БНР за пет часа, което съвпадна със свалянето от ефир на планираното с теми и гости предаване на журналиста Силвия Великова. След остра обществена реакция журналистката бе върната като водещ на сутрешния блок.

Преди това премиерът Бойко Борисов също реагира. Той призова за връщането на Великова и заяви, че тези неща се правят нарочно. Днес темата коментира и президентът Румен Радев.

Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност, но очевидно в България е в криза, каза президентът Румен Радев.

БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край, коментира президентът.

Според него директорът на БНР и разследващите би трябвало да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена, а не за частна медия. Ние трябва да чуем от тях какви са реалните мотиви зад това спиране, зад всички тези събития, каза Радев.

Според президента "има лъч надежда" - в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които, по думите му, явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии дадоха пример как се отстояват достойнство, свобода на словото и професионални стандарти.

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев присъства на официалното откриване на новата учебна година на 18-то средно училище "Уилям Гладстон" в София.