Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в четвъртък.

На него ще се обсъждат възможните рискове и заплахи за националната ни сигурност в контекста на усложнената обстановка в Близкия изток.

От Министерството на отбраната по-рано съобщиха, че двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на НАТО в Ирак, вече са предислоцирани на безопасно място. Решението бе взето след възникналото напрежение във връзка с убийството на иранския генерал Касем Сулеймани.

От думите на вицепремиера Краксимир Каракачанов стана ясно, че те са били евакуирани вчера в съседен Кувейт.

Българската позиция по темата изрази и премиерът Бойко Борисов по време на съвместно заседание за стратегическото сътрудничество с делегация от Съединените щати.

„Десетилетия сме работили и със Сирия,  и с Иран и  Шрак като търговски партньори. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, това ще го кажа пак. Ние ще се съобразим с решението на иркския парламент, но нека не забравяме, че войските на НАТО са по тяхно искане…“, заяви Борисов.

Съединените щати изпращат допълнително хиляди военни в Близкия изток и драстично засилват мерките за сигурност в американските градове. НАТО пък прекрати тренировъчните мисии в Ирак.

Германия обяви, че ще изтегли част от разположените си в Ирак войници и ще ги предислоцира в Йордания и Кувейт заради напрежението в региона. Страната вече нареди на войниците в Таджи и Багдад да не излизат извън базите си след убийството на Сулеймани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!