Не всеки приема убийството на генерал Сулеймани в Иран с очакване за начало на трета световна война, а напротив – много хора по-скоро се радваха на това, че операциите ръководени от генерала, поради липсата му, ще спрат и ще има затишие в региона. Това коментира в предаването „Лице в лице“ Виктор Лилов, който е завършил арабистика в СУ и в университет в Сирия.  

Интервенцията на САЩ в Ирак остави вакуум в региона, тя разруши напълно баланса на силите и доведе до власт различни групировки – паравоенни и всякакви странни формирования като „Ислямска държава“, отбеляза Лилов. Това създаде една напълно деструктивна ситуация, посочи той. „Към това се прибавя и желанието на сирийците да променят управлението на страната си, което беше удавено в кръв“, коментира той.  

Според него това е една верижна реакция, която доведе до неконтролируеми процеси, от които се възползваха сили като Иран например.

По думите на Лилов Иран заема този вакуум, който САЩ оставят, след като започнаха да изтеглят войските си още по времето на първия мандат на президента Обама и след това при изолационистката политика на Тръмп.

„Доста хора се радваха на убийството на генерал Касем Сулеймани – имаше клипове от иракски градове, на които се виждаше как хора с иракски знамена празнуват по улиците ликвидирането му“, каза Виктор Лилов. 

В Ирак беше извършен истински геноцид над мирните жители от шиитските милиции под контрола на генерала, припомни той.

Не трябва да забравяме и тясното взаимодействие между Кремъл и Иран по отношение на закрепването на режима на Асад в Сирия, отбеляза още Лилов.

„Генералът в негови лични срещи с Путин убеди Русия да подкрепи сирийския режим и той ръководеше цялата операция. Той е много повече от генерал,  имал е доста задължения, които са над стандартите за един генерал. На практика той не напускаше Дамаск от 2015 г. , ръководеше два оперативни щаба. За много сирийци, които се противопоставят на режима на Асад, новината за неговата смърт беше истински празник“, коментира още арабистът.