Прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайна, произволно решава кое е „висок обществен интерес“ и кое – не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с огласените от държавното обвинеине чатове с участието на неговия съветник по правни въпроси Пламен Узунов и започналото разследване на търговия с влияние.

„Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация“, каза Радев, попитан дали вярва на Узунов. Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът, каза Радев в отговор на въпрос как се е сдобил Пламен Узунов с решение на съда и това не е ли странно.

„Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства“, допълни още Радев. Той подчерта, че в България съдът решава кой е виновен – въпреки публичните действия на прокуратурата, които изглеждат като присъда.

„Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, и разбира се за съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя“, посочи президентът.

Според него по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, което е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя, коментира Радев.