Президентът Румен Радев удостои двама лекари УМБАЛ „Александровска“ с най-високи държавни отличия.

Хирургът проф. Георги Тодоров получи орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в Република България.

Проф. Георги Тодоров е специалист по обща хирургия, лапароскопска хирургия, торакоскопска хирургия, ендокринна хирургия и клинична онкология. Специализирал е в Гърция, Германия, Холандия, Швейцария и САЩ. Той въвежда редица съвременни техники в практиката си като хирург. 

Снимка: Александровска болница

Офталмологът доц. Александър Оскар бе удостоен с орден „За гражданска заслуга“ - първа степен, за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България.

Доц. Александър Оскар е член на Управителния съвет и началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към МУ-София и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

Доц. Оскар е сред малкото специалисти в България, чиито професионални интереси са насочени към очни заболявания  при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Той е създател на инициативата  „Направи добро“ (2012), в рамките на която през последните 8 години са прегледани безвъзмездно над 30 000 деца в различни региони на страната, а повече от 2000 са получили очила също безплатно.

През последните три години доц. Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!