Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства. Това каза президентът Румен Радев по "Дарик радио". Правителството в лицето на премиера Борисов, вчера заяви, че е склонно за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин, трябва да дадем шанс“.

По повод предложението на управляващите мораториумът за плащане на нови лекарства от НЗОК да отпадне само за такива, които са въведени в 1/3 от страните в ЕС президентът коментира заяви, че за него това е морален въпрос, въпрос на човещина, на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин.

Радев добави, че е говорил с експерти в темата и „не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Въпросът е морален, за елементарни права по конституция“, допълни още той.

„Ако министърът на здравеопазването до сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно“, допълни президентът Радев.

И още една новина от днешните думи на президента – Владимир Путин няма да дойде в България на 3 март догодина, каквато беше първоначалната покана към него. Причината е, че тогава той ще е в предизборна кампания за президентския вот в Русия на 18 март. След изборите щяла да се уточнява нова дата.