Гръцкият президент потвърди подкрепата си за България за присъединяване към Шенген. При посещението си в София по покана на държавния глава Румен Радев Катерина Сакеларопулу каза, че присъединяването ни не трябва да бъде отлагано повече.

България и Гърция очакват от Брюксел повече средства и ресурс за охрана на външната граница на Европейския съюз.

„Гърция последователно и непреходно подкрепя присъединяването на България към Шенгенското споразумение. Смятаме, че страната отдавна е изпълнила поставените предварително критерии и присъединяването й не трябва да се отлага“, заяви президентът нa Гърция Катерина Сакеларопулу.

България не приема да се поставят непрекъснато нови условия за членство, които въобще не съответстват с общите критерии, каза президентът Румен Радев. По думите му интегрирането ни в Шенген ще освободи ресурс за охрана на външната граница на Европейския съюз.

„И вярвам, че ще се прояви разум, защото крайно нелогично е в условията на криза в сигурността, икономическа и социална, ние да държим България и Румъния извън Шенгенското пространство. Това води до загуба на икономически възможности“, отбеляза президентът Румен Радев.  

Той напомни, че именно Нидерландия и Австрия са сред най-големите страни с инвестиции у нас.

Двамата президенти разговаряха на „четири очи“, а след това официалните делегации на България и Гърция обсъдиха различни теми.

„България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на нашите европейски ценности“, каза българският президент.

Държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

Последващото задълбочаване на стратегическото партньорство в различни области като икономиката, енергетиката, културата и туризма, както и сътрудничеството между България и Гърция в Европейския съюз и региона на Югоизточна Европа бяха сред акцентите по време на срещата на двамата президенти.

По-рано днес двамата отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.