„Ежедневно сме заливани от информация и сигнали, включително и към президентската институция, за купуване на вот преди предстоящите избори. Подобни действия дискредитират не само самата идея за демокрация, но и делегитимират институциите още преди да са избрани. Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното ни минало.“

Това заяви президентът Румен Радев на срещата с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота.

На срещата присъстваха служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция „Национална сигурност“.

„Станахме свидетели на много активни коментари в социалните медии по отношение на лица, които бяха изведени и участват в купуването и продаването на гласове. За всеки един сигнал се почват незабавни действия“, заяви Атанас Илков - министър на вътрешните работи.

Резултатът се докладва на прокуратурата.

„Станахме свидетели на имена, прякори или псевдоними. В тези сигнали нямаше никакви факти по отношение на купен вот. За по-голямата част от лицата имаме предприети действия, така че ние не сме чакали някой през социалните мрежи да ни подаде сигнал“, уточни министърът на вътрешните работи.

 

Нашата работа ще бъде затруднена в следствие на тази публичност, добави Илков.

„Тази сутрин сигналите, които са получени до 09.00 часа са 89, съпоставими с 85 от предишните избори. Досъдебните са 42. Като към този период на предходния са 40. Предупредителните протоколи са 336 спрямо 262 от предходните избори. 128 са специализираните акции към днешна дата. Тоест всичко това, което ние заявяваме в публичното пространство то е материализирано във всички тези цифри“, каза той.

Илков допълни, че не робува на цифри, но това е начинът, по който може да се покаже действителната ситуация. Акцентира върху това, че цифрите са във възходящ ред спрямо изминалите избори.

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров отбеляза, че самото удостоверяване на машините за изборите се излъчва в реално време и всеки гражданин може да види.

Снимка: БГНЕС

Допълни, че на 11 октомври ще приключи удостоверяването и с довереното изграждане на машините. Изрази надежда, че тези дейности ще повишат доверието в машинното гласуване.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че предстоящите избори няма да се използва хартия от предходните и изрази готовност на 11 октомври ЦИК да направят доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код.

Снимка: БГНЕС

По отношение на сигналите за купен вот тя обясни, че до момента са постъпили два сигнала, които са препратени към МВР. За съхранението на машините заяви, че има решение, което обаче не е трайно.

 

„Машините са в същия склад, тъй като не е намерен държавен имат. ЦИК ще сключи договор за следващ период със същия склад. След изборите предстои преместването на машините в друг склад. Поискали сме обследване на това помещение. Постъпи протоколът от това обследване. Очакваме информация и от ДАНС. И едва тогава ЦИК ще сключи този договор“, добави Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов посочи, че е създаден независим информационен канал от областни управители, който се дублира към ЦИК. За помещенията, в които ще бъдат съхранявани машините за гласуване, проблемът според него идва от изборния кодекс - той не определя кой сключва договора за съхранението им.

Снимка: БГНЕС

По време на срещата и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че всички сигнали за изборни нарушения се обработват в срок от 48 часа.

„Не допускаме никакво забавяне, не допускаме никакво мотаене по тази категория дела“, уточни той.

„Подписана е тристранна заповед за съвместна работа между прокуратура, МВР и ДАНС за създаването на национално междуведомствено звено и регионални звена на тези три институции“, припомни той, като допълни, че целта е да се координира и да се води дейността срещу всички нарушения на изборния процес. Проведено е и национално съвещание.

Снимка: БГНЕС

Сарафов каза, че прокуратурата си взаимодейства добре и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По отношение на публикувани и изпратени до прокуратурата, МВР и ДАНС списъци на лица, Сарафов каза, че е дълбоко убеден, че „колегите от МВР не са изненадани от много от лицата в тези списъци“.

Снимка: bTV

„Принципите на правовата държава изискват от всички нас да не предприемаме репресивни действия спрямо някого, който е посочен, и то от анонимен източник“, коментира и.ф. главен прокурор.

„Голяма част от тези имена заслужават да бъдат обект и цел на нашата работа“, добави той, но направи уточнението, че „не е достатъчно някой да има прякор, за да бъде набеден“.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK