Днешните консултации за конституционния статут на прокуратурата и нейното ръководство не са публичен линч на главния прокурор и на новия председател на КПКОНПИ. Това подчерта още в началото на срещата си с неправителствения сектор президентът Румен Радев.

Ако някой е дошъл с цел да отправя персонални нападки срещу Иван Гешев и Сотир Цацаров, мястото му не е тук, подчерта държавният глава. „Консултациите при президента не целят унищожаването на прокуратурата, не обслужват партии и нови политически проекти или нови избори”, подчерта Румен Радев, като така задочно отговори на нападките на Гешев и Цацаров от вчера.

Той подчерта, че и двамата административни ръководители трябва да получат възможност да работят спокойно. „Ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нарасне и е нормално да бъде така”, отбеляза Радев.

Каква е целта на консултациите? „Има ли място и нужда от промени в Конституцията, за да гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратурата. Бих отишъл и по-далеч – има ли място за промени в Конституцията, които ясно да гарантират разделението на властите (…), които да сложат бариера пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции”, обясни президентът.

По думите му промяната може да дойде или с демократичен диалог и чуваемост между институциите, или „под натиск на улицата извън рамките на закона, но тогава последиците са непредсказуеми”.