Президентът издаде указ за промени в състава на служебното правителство по предложенията на служебния министър-председател Димитър Главчев.

След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

МВнР

Днес трябваше да се проведе среща между Димитър Главчев и Румен Радев, но такава не се състоя, а служебният министър-председател изпрати официално в президентството предложение за смяна на служебния външен министър Стефан Димитров и предложение за избирането на самия Главчев като министър на външните работи.

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

На 15 април служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Освободеният служебен министър на външните работи Стефан Димитров коментира преди дни, че причината за възникналите спорове „се дължат на проблеми в комуникацията“.

Стефан Димитров
Снимка: МВнР

„Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин. Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас“, допълни още той.

„Аз съм дипломат, а не политик и няма да участвам в предизборни кампании“, категоричен бе Димитров.

Министерството на земеделието

На 16 април Димитър Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, директор на Държавен фонд "Земеделие".

От шеф на структури на НАП до директор на фонд "Земеделие": Кой е Георги Тахов?

Георги Тахов
Снимка: bTV

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочи като мотиви за смяната "несправяне със служебните задължения".

Преди това Кирил Вътев беше министър на земеделието в редовния кабинет на Николай Денков от 6 юни 2023 г. до 8 април 2024 г. На 9 април беше назначен за служебен министър на земеделието и храните в служебното правителство на Димитър Главчев.

Кирил Вътев
Снимка: БГНЕС