Спешна среща при президента с премиера, министри и оперативния щаб, заради разпространението на коранавируса.

Държавният глава поиска конкретика кога ще има достатъчно предпазни средства за медиците и населението.

Снимка: БГНЕС

Президентът подчерта, че не сме били готови, тъй като има недостиг на маски, предпазни облекла и дезинфектанти.

По думите му трябва да се овладее спекулата с тях и да не се допуска да се печели на гърба на здравето на хората.

„Институциите да не насаждат страх и паника. Ако искаме хората да са дисциплинирани, и институциите да са такива, грозно е, спекулата е грозна“, заяви Румен Радев, президент на България.

Здравният министър посочи, че у нас производството на маски и облекла до две седмици ще покрие всичките нужди за медиците.

„Ние попълваме дефицита от тези предпазни средства, благодарение на премиера Борисов в Турция успяхме да предоставим материали, за хората на първа линия“, каза Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

„Получихме първите образци, изработени от български фирми, те са със 15-кратно по-добри от масово използваните еднократни облекла“, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Според Радев не бива да се допуска здравната криза да стане хуманитарна.  


„Нашите възможности са скромни, но и нуждите на хората са много по-остри, защото голяма част от тях нямат никакви финансови резерви. Не трябва да допускаме да стане така, че един ден гладът да победи страха“, обясни Румен Радев, президент на България.

Според премиера икономическата криза е невиждана в световен мащаб и това вече се усеща и у нас.

„Реално ние вече сме на 3,5 милиарда дефицит от бюджетния излишък, вече сме на дефицит и първостепенната задача пред мен е да останат пари за пенсии. Нищо към този момент не заплашва пенсионната система“, заяви премиерът.

При рязко повишаване на заразените се обсъжда и строга домашна карантина за възрастните.

„Което веднага вади необходимостта за разширяване в пъти на нуждите от домашен патронаж. Това означава три пъти повече хора, което планираме да стане с три пъти повече средства от оперативните програми“, каза Томислав Дончев, вицепремиер.

Според президента страната ни засега задържа разпространението на коронавируса на ниски нива.