Тази седмица най-висока ще бъде концентрацията на полените на сем. Житни. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения, която е съвместен проект на bTV и Националния център по заразни и паразитни болести. 

Повечето дървесни видове вече прецъфтяха.

ЦЪФТЕЖ НА СЕМ. ЖИТНИ

 

При сем. Житни през следващите дни заради валежите концентрацията ще бъде умерена, но към края на седмицата сухите часове ще се увеличат и концентрацията ще се повиши до висока.

ЦЪФТЕЖ НА ЖИВОВЛЯК

 

При плевелните видове ще цъфтят сем. Лободови и живовлякът. Концентрацията ще се повиши до умерена в края на седмицата и особено в по-малките населени места. Там плевелните растения са по-разпространени.

Какви са симптомите при поленовите алергии?

Първите симптоми на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това каза за bTV Новините д-р Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

„Началото е свързано с бистри секрети, запушване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е възможно да се наблюдава оток. При хора с астма е възможен задух, кашлица, стягане и свирене в гърдите“, обясни д-р Узунов.

Специалистите съветват при подобни симптоми да се потърси консултация с лекар.