През последните дни хора са помогнали на повече от 30 щъркела, съобщават от единствения у нас спасителен център за диви животни „Зелени Балкани”.

„Без хората нямаше да бъдат спасени толкова много птици. Разбира се, това стана и със знанието на съответните регионални инспекции по околна среда и води”, заяви д-р Христина Клисурова от спасителния център.

Действително не всички щъркели, които видите в полето в момента, имат нужда от обгрижване, но тези, които са паднали на земята и са видимо в недобро състояние и не могат да отлетят, наистина имат нужда да бъдат приютени, отбеляза тя.

По думите ѝ птиците предимно страдат от това, че е студено и перата им са замръзнали. Повечето имат и физически наранявания.

Добре е да бъдат приютени на сухо, тъй като най-важното е да изсъхнат.

Д-р Клисурова прикани хората да не безпокоят птиците вечер. „Имахме сигнали, че от добро сърце и от желание да се помогне на местата, където има повече щъркели, хората са ходили и вечер, когато е тъмно и птиците не могат да се ориентират. Имало е накацали по дърветата щъркели, които се разлитат. Тогава можем да нанесем повече вреда, отколкото да помогнем. Нека това да става през деня, когато птиците имат добра ориентация”, заяви тя.