Запазва се тенденцията на ръст на заразени с  COVID-19 у нас. Темпът все още е бавен, но е видим – броят на излекуваните вече е трайно по-малък от този на новозаразените, а хоспитализираните се увеличават.

Тенденцията за влошаване се вижда и на картата на заболеваемостта по области. В червено и в оранжево са по 12 района в страната, а в жълто – само четири. Области в зелената зона продължава да няма, а Кюстендил остава най-критичната точка в страната.

Кога ще затегнем мерките?

В момента заболеваемостта у нас е под прага, който здравните власти си поставят - заразените са 140 на 100 хил. души. Въпреки че разпространението на заразата се е увеличава на този етап мерки няма да се предприемат.

Според Здравния министър проф. Костадин Ангелов затягането може да се случва и на локално ниво, както вече направи Кюстендил - градът с най-висока заболеваемост у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Математик изчисли кога заразените ще станат 2000 на ден

Мерките се завръщат обаче, ако минем 200 заразени на 100 хил. души. Според математика Лъчезар Томов границата е твърде висока. Той направи паралел между България и Германия.

"Институтът "Робърт Кох" слага границата при 50 на 100 хил. заразени. От 10 дни имаме репродуктивно число над единица. Рано или късно ще се достигне до сериозен брой случаи. По 1500, по 2000 на ден", обясни Томов.

С този темп, според неговата прогноза, до края на февруари броят на заразените ще е средно 2000 дневно. А колкото по-навременни са мерките, толкова по-бързо ще видим резултатът от тях, изчислява той. "Ние трябва да действаме предварително, а не когато се препълни системата. Имаме проблеми с нови щамове", каза още математикът.

Снимка: btvnovinite.bg

Хоспитализираните пациенти се увеличават

Скокът в случаите на дневна база се отразява и върху броя на хоспитализираните, отчитат здравните власти. За седмица те са се увеличили с 15%. Заети са 38 на сто от леглата за пациенти в тежко състояние и 35% от тези - без усложнения.

В момента в болница са 3230, а настанените в интензивни отделения - 273-ма. Най-много заети легла има в Благоевградско, Варна, Пазарджик, Силистра и Шумен. 

Коментарът на здравните власти

На седмичния си брифинг от Националния оперативен щаб обявиха, че следващата фаза в имунизационния план – ваксинирането на възрастните хора и на тези с придружаващи заболявания. Очаква се да започне в началото на март.

България е сред страните с най-ниска заболеваемост в Европа. Паралелно с това обаче се отчита за трайна тенденция към нарастване на случаите.

Според просветния министър Красимир Вълчев връщането на по-малките ученици в клас не е допринесло за значителен скок в заболеваемостта. „Ако децата бяха най-големите преносители, трябваше да имаме бум от по 10 хил. заразени“, каза той.

От Щаба отчитат и разлика в заболеваемостта в различните области на страната. Между тези с най-ниска и с най-висока разликата е 11 пъти.

Здравните власти заявиха, че до края на месеца очакваме 360 хил. ваксини. Днес пристигат и 6000 дози на "Модерна", утре - 31 200 дози от "АстраЗенека". Очакванията за март пък са за поне 400 хил. дози ваксини.

Изготвят се и становища относно въпросите на личните лекари във връзка с масовата ваксинация.