„12 области са в червената с над 120 на 100 000 заболеваемост, 12 в оранжевата зона и само 4 в жълтата зона – Видин, Добрич, Разград и Търговище“.

Това отчете на редовния брифинг на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев относно ръста на новите случаи на COVID-19 през последните седмици.

На 14-дневна база заболеваемостта у нас е 99 на 100 000, но от понеделник се е увеличила на 140 на 100 000, уточни той.

Има и големи разлики по региони – 11 пъти е разликата в заболеваемостта между Търговище и Кюстендил.

Отново нараства броят на заетите легла в COVID отделенията. В момента са заети 35% от тези в неинтензивни отделения и 38% – в интензивните, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По-висока е заетостта на леглата в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

„Това, което се случва в момента, по мое мнение е начало на трета вълна, но се пазя от категорични твърдения, защото коронавирусът ни е изненадвал многократно досега“, коментира министърът на здравеопазването.

Той напомни, че при 200 на 100 000 заболеваемост ще има нови мерки у нас.

От щаба заявиха, че до края на месеца очакваме 360 хил. ваксини.

„Създали сме организация до края на февруари и не по късно от 5 март да сме готови с трета фаза. След 5 март мжое да започне и 4 фаза на ваксинацията“, обяви Кунчев. 

Изготвят се и становища относно въпросите на личните лекари във връзка с масовата имунизация.