Маски на открито и на закрито и специален режим за достъп до поликлиниката – с тези мерки започва денят в Кюстендил, градът с най-голямо повишение на COVID болните в страната за последните седмици.

„Тези допълнителни мерки се взеха заради изключително високата заразеност на населението на град Кюстендил в последните 2 седмици и рязко увеличения брой на хоспитализираните пациенти в болницата“, обясни пред bTV директорът на лечебното заведение и член на Областния кризисен щаб д-р Величков.

Той подчерта, че задължителните маски не ограничават стопанската дейност и социалните контакти на хората, но поне намаляват риска от заразяване с висок вирусен товар.

Потоците в поликлиниката пък ще бъдат разделени, за да няма смесване на заразени и незаразени пред кабинетите на лични лекари, лаборатории и т.н.

Само за последните часове са починали двама души, а четирима в среднотежко състояние са били приети в болницата и се нуждаят от кислородна терапия. Има две COVID отделения с над 70 настанени и двама интубирани в реанимацията.

„Ситуацията се задържа напрегната. Ние даже очакваме по-висок процент на хоспитализация“, призна д-р Величков.

Той беше категоричен, че пациентите са денонощно обслужвани от лекари, сестри и санитари.