Връщането на присъствените занятия за децата от предучилищен и начален училище етап е допринесло относително малко за нарастването на броя заразени. Това подчерта на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос.

„Вероятно са увеличили коефициента на разпространение, но, ако бяха най-големите преносители, щеше да има бума с по 10 000 среднодневно заразени“, подчерта той.

Вълчев призна, че всяко взаимодействие води до повече заразени и няма как 650 000 деца, които прекарват заедно часове наред в клас да нямат ефект върху епидемичната ситуация, но подчерта, че се търси максимална оптимизация. Желанието на МОН е за възможно най-много присъствени занятия, но при нужда винаги министерството може да се откаже от графика за връщане на учениците в клас, защото той не трябва да е самоцел.

„Изследването на учениците за коронавирус е доброволен акт, ако родителя не иска да бъде направено изследване на детето, да напише „не“ в декларацията“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и подчерта, че отказът няма да има последствия.

Правят се антигенни тестове, а не антителни, защото целта е да се хванат новите безсимптомни случаи и да се избегне създаването на огнища. Здравните власти не се интересуват от това кой се е срещал с вируса в миналото, а кой е болен сега, заяви главният държавен здравен инспектор. Целта на този скрийнинг е децата да останат колкото се може по-дълго в училище, отбеляза в Кунчев.

Процедурата по взимане на проба от носа е неприятна, но ако се извършва правилно, не крие никакъв риск за нашето здраве, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че заболяемостта се е увеличила с 32% на седмична база, а расте и броят на хоспитализираните. Той отбеляза, че смъртността обикновено достига пик 16 дни след този на новозаразените. Към момента има 3230 хоспитализирани и 273 човека в интензивни отделения, което „към днешния ден не е особено предизвикателство за здравната система“, заяви ген. Мутафчийски.

Междувременно между края на февруари и 5 март ще приключи третата фаза на имунизацията – въоръжените сили, специалните служби, работещите към критичната инфраструктура. След това, още в началото на следващия месец може да започне масовата четвърта вълна, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че това зависи и от количеството налични ваксини.

Ще отида в Брюксел с аргументи и числа, за да бъдем разбрани в политиката за ограничаване на износа на лекарства и за да се уверя, че сроковете за доставка на ваксините за България ще бъдат спазени, подчерта той.

"Поддържаме връзка и имаме добра комуникация със спортното министерство. Целта ни е да има спортни събития. Притеснява ни темпераментът на футболните фенове, която се различна от тази на посетителите в мола", коментира още проф. Ангелов.