Вероятността от заразяване с трихинелоза през есента нараства, предупреждават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.
Заболяването може да засегне хора, домашни и диви свине, както и котки, кучета, лисица, вълци, мишки и други. Най-голям брой заразени се регистрира в периоди, когато се приготвят домашни колбаси, пише БТА.
Заразяването може да стане от заразено животно, погълнало трихинелни ларви, но прогнозирането дали човек е с това заболяване е трудно.
От РЗИ-Добрич допълват, че през 2024 г. в страната са регистрирани 37 заболели от трихинелоза поради консумация на заразено свинско месо.
Симптомите, свързани с трихинелоза, могат да се появяват до 20 дни след заразата. В началото е характерна появата на болки в корема, повръщане, висока температура, силно главоболие, оток по клепачите.
При тежко протичане могат да настъпят усложнения като неврит, радикулит, пневмония, енцефалит.
Здравната инспекция препоръчва да не консумира неизследвано месо, да се отглеждат домашни свине в хигиенно издържани помещения, с предотвратен достъп на гризачи в тях, както и до фуража.