Шестима души са били заразени с паразит, известен като „мозъчни червеи“, след като са яли недостатъчно сготвено месо от черна мечка или друга храна, имала досег със същото месо, предава The Independent.

През май 2022 година 9-членно семейство се събира в Южна Дакота, САЩ. На масата се сервира кебап от месо на черна мечка и зеленчуци. 

Месото е от мечка, убита в Канада в началото на същия месец. По съвет на ловджия мъж от семейството замразява месото в домашен фризер за 45 дни, "за да убие паразитите". След това семейството размразява месото и го пече на скара със зеленчуците.

Въпреки това месото не е било напълно сготвено, когато е било сервирано.

Месеци по-късно хората, яли мечешко месо, отиват при лекари и в болници със симптоми, съответстващи на паразитната инфекция – трихинелоза.

Снимка: iStock

29-гоидишен мъж се e появил в болница през юли 2022 г., а симптомите му били температура, обриви, подути очи и високи нива на бели кръвни тела. Оказва се, че това било второто му хоспитализиране и четвъртия път, в който търси лекарска помощ. Едва тогава споменал, че е ял мечешко месо.

Трихинелозата е опасно заболяване в голям процент от болните води до смърт и е трудно за диагностициране. При слаба инвазия то протича по-слабо, леко или безсимптомно. При по-тежките форми признаците на болестта са от страна на стомаха и червата, мускулатурата и прояви на интоксикация. Признаците от страна на стомаха започват 2-4 дни след зарязаването, с гадене, повръщане, диария, коремни болки.

В САЩ 90% от случаите са заради консумация на сурово мечешко. Оказва се, че паразитите не били убити във фризера и се оказали устойчиви на минусовите температури.