През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг, посочиха от Министерството на финансите.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че ще внесат искане за мораториум върху поемането на нов държавен дълг до приемането на новия бюджет.

С проекта си за бюджетна рамка за 2022 г. Министерството на финансите предвижда дълг от 10-12 милиарда лева, каза в четвъртък и служебният министър Валери Белчев. По думите му една трета от тези пари ще отидат за плащане на досегашни задължения. Освен за дълга, от финансовото министерство вчера опровергаха служебният министър и за добавките за пенсионерите – през първите шест месеца на 2022 г. те ще получават 60, а не 120 лв.

В проекта на бюджет за 2022 г. е планирано емитиране на държавни ценни книжа, отбелязват днес от Министерството на финансите. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса.

Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет за 2022 г. и ще го представи на 47-ото Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство, се уточнява в съобщението.