През 2024 г. България трябва да има 6 медицински хеликоптера. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той обясни, че финансирането за тях ще бъде осигурено от Плана за възстановяване и развитие на Европейската комисия. Към момента е изготвена необходимата документация за кандидатстване. 

Планира се да бъдат изградени две площадки за машините, като те ще обслужват около 20 лечебни заведения в страната. 

От 2013 г. до средата на 2019 г. страната ни разполага с 2 медицински хеликоптера – собственост на частната компания „Хели еър“. Заради затруднения в поддръжката им и липсата на държавна подкрепа са продадени в Грузия.

Кабинетът „Борисов 3“ предприе мерки за закупуване на въздушни линейки, като отдели близо 20 млн. лв. за закупуването на две машини по Оперативната програма „Региони в растеж”. Впоследствие се оказа, че сумата ще стигне само за един хеликоптер. Беше определен срок за изпълнение на проекта от 3 години, а въздушната линейка се очакваше най-рано 2023 г. 

„Ние сме дали тласъка. Имаше много документи, които заварихме. Работено е през годините, просто процесът не е завършен. Предишното правителство е искало 1 хеликоптер за 20 млн. лв., а той струва много по-малко. Сега ще бъдат закупени 6, а сумата е в порядъка на 50-60 млн., но не искам да ви излъжа“, коментира Кацаров. 

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери.  Заради лисата на подобни машини спасителните акции в планините е изключително затруднени и често се стига до летален край на пострадалите.