Подновява се проектът за превръщане на остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол в световен център на изкуствата, който ще работи целогодишно. Това съобщи днес министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Той посети района заедно с кмета на града Тихомир Янакиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова.

Островът е в изключително тежко състояние, а сградите на бившето Военноморско училище и казармите там тънат в разруха, констатира проверката.

„Идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, е от години. Проектът е прекрасен, но досега по него нищо не е свършено“, съобщи Минеков.

Той допълни, че се търси финансиране от няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие.

По думите му най-важното е да започнат на място спешни действия. Министерството на културата е отпуснало аварийни средства за ремонт на покрива на бившето Военноморско училище.

Министър Минеков съобщи още, че по проекта са направени теренни проучвания, обследвани са и сградите. Все още обаче се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация.

„Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство, каза Велислав Минеков и отбеляза, че не е възможно това да стане без чужда помощ.