Ще бъдат предприети стъпки, за да се избегнат затруднения на хилядите зрелостници, които трябва да положат държавен зрелостен изпит по български език и литература в деня, в който е обявен национален протест на превозвачите.

Това посочват от Обединения транспортен бранш, като отбелязват, че заявеният за сряда протест ще избегне по всякакъв начин възпрепятстването на движението и на пътуването на учениците до училище и на работещите до техните работни места.

Всички граждани ще бъдат информирани за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за транспорт, заявяват организаторите на протест.

Вчера министърът на образованието Николай Денков призова протестиращите да съобразят действията си, тъй като на 18 май над 46 000 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, а повече от 9000 от тях са само от София.

Акцията на служителите на градския транспорт в столицата обаче започва заедно с матурата.

В последния си ден на училище - Мартин казва, че се вълнува заради новите предизвикателства, но и се тревожи за предстоящите матури - заради самия изпит и как ще стигне до училището.

„Ако закъснеем, има шанс да не ни пуснат. Има шанс да ни изключат. Всеки има право на протест, но точно този ден малко или много важен за цялото ни поколение“, смята зрелостникът.

От министерството на образованието искат да няма блокади поне до 9 ч. сутринта, както и между 12 ч. и 14.30 ч. в деня на матурата. Зрелостниците трябва да са в училищата от 8 ч. сутрина. 

Точно за този час е заявен и протестът на служителите от столичния градски транспорт, които се заканват да затворят възлови кръстовища.

„В това време учениците вече трябва да са в класните стаи и да чакат своите зрелостни изпити. Няма да се съобразим с никакви призиви, защото проблемите с транспорта са доста големи“, заяви  Иван  Кирилов от синдикат „Подкрепа“.

Според работодателите техният протест също няма да затрудни матурите - той е между 12 ч. и 17 ч. пред Министерския съвет, и не планират да блокади.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!