За премахване на биодобавката в горивата за период от 6 месеца и намаляване на акциза на горивата с 50 % за период от 6 месеца, настояха от Съюза на международните превозвачи (СМП).

Редица европейски държави вече предприеха мерки по казуса с горивата:

Белгия вече намали ДДС данъка върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента.

В Испания правителството е в процес на финални преговори с протестиращите автопревозвачи, където се очаква постигане на консенсус и намаляване цените на горивата. Министърът на транспорта Ракел Санчез е потвърдил, че правителството ще отпусне 500 милиона евро на превозвачите, за да им помогне за справяне с кризата и покачващите се цени на горивата.

В Италия вече е гласувано тежкотоварният автомобилен транспорт да бъде подпомогнат с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са намалени с 25 евроцента за литър. Също така в официалния държавен вестник е публикуван декрет, който регламентира намалението на ДДС върху горивата и цените по дистрибуторската мрежа.

В Швеция от 14 март е в сила понижаване на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като вече има готов План на стойност 1,5 милиарда евро, целящ подпомагане и справяне с растящите цени, вследствие от икономическата криза.

В Германия предстои гласуването на т. нар. „федерална отстъпка“, чрез която цената на литър гориво ще се намали с между 20 и 30 евро.

Френското правителство отпусна 400 милиона евро помощ за сектора на автомобилния транспорт, с които компенсира увеличението в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион.  От 1 април транспортните компании ще могат  да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.

От СМП обобщиха, че автомобилният бранш постоянно е изправян пред тежки предизвикателства – пакет „Мобилност 1“, директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и пр., които може да преодолее само с помощта на държавните институции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!