За превишени норми на азотен диоксид в столицата сигнализираха от платформата airbg.info. Според екипа дори през лятото – когато София не е толкова пренаселена, замърсяване има.

Проби са вземани от 30 места, разположени както край натоварени булеварди и кръстовища, така и в по-големите жилищни райони

Проучването е показало, че в райони с висока концентрация на автомобили - висок трафик, кръстовища и булеварди, замърсяването е над допустимите норми и създава реална заплаха за здравето на хората както по улиците, така и работещите наблизо. В големите жилищни квартали и районите, които са далеч от натоварения автомобилен трафик, замърсяването е под допустимите норми.

Недоброжелатели вече откраднали няколко колби. „Срязани са, даже цял знак, на който бяха поставени, липсваше”, казва Петър Андреев, доброволец в проекта.

Но в агенцията по околна среда отчитат незначително завишаване за последната година. И взели мерки - редовно почистване на улиците, намаляване на некачествените горива и подобряване на автомобилния парк.

Азотният диоксид може да доведе до белодробни заболявания, астма, бронхит и кашлица. Лекари съветват – да носим маски, за да се предпазим.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, достига половин милион души.

Стефан Димитров посъветва хората, когато са в трафик и се налага да изчакват по-дълго, да изключват двигателя на автомобила, прозорците да са затворени, особено на натоварени улици и кръстовища. Той препоръча да се пътува в ненатоварените часови зони.

Проучването на airbg.info ще продължи и през зимните месеци.