Министерството на образованието разпореди проверка на спорните въпроси от матурата по английски език. Изпитът предизвика недоволство сред зрелостниците, според които в теста има много грешки. Учениците стартираха онлайн петицията за ревизиране на матурата.

„Особено в граматиката има доста въпроси, които са с такива тънкости създадени, които да тестват ученици с С1, на места С2 –като говорим за семантични изрази, които не всяко дете, което ходи на училище, без уроци – би могло да знае от това, което се предлага в училище”, споделя преподавателят по английски език Александрина Къртова, която също смята, че матурата е по-трудна от предишните.

„Още по време на самата матура се почувствах много зле, защото все едно съм живяла досега с убеждение, че знам английски на доста добро ниво, имам сертификати, участвала съм в много състезания и в крайна сметка излиза, че с толкова много грешки - имам 15 грешки на двата модула, излиза, че аз не знам достатъчно добре английски", разказва Десислава, която се чувства ощетена от матурата и я определя като пълна с граматически грешки и двусмислици.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на образованието започват проверка. Призовават всеки недоволен да изпрати писмо до ведомството с конкретни забележки.

„Трябва да бъдат конкретно посочени проблемите и въпросите, които според зрелостниците, разбира се, са пълни с тези неточности”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„За мен, ако трябваше да им пиша на тях оценка, може би четворка, защото постарали са се да направят нещо, обаче някак си не е станало", категорична е Десислава.

В онлайн петицията за ревизиране на матурата вече са се подписали над 6700 души. Учениците настояват да се облекчи скалата за оценяване.