Премиерът в оставка Бойко Борисов защити Плана за възстановяване, чрез който България трябва да получи над 12 милиарда евро от Брюксел.

На първото редовно заседание на депутатите в петък, документът се превърна в ябълка на раздора.

Искането на новите партии в парламента Борисов лично да представи плана, от ГЕРБ определиха като „второразрядна драматургия“. Те пък контрираха, че той е длъжен да се яви. 

Според Борисов партиите в парламента, с изключение на ГЕРБ, вече са си сформирали управляващо мнозинство.

„Разбира се „Росенец“ вече няма да бъде закачан – дори и лятото, като е времето хубаво, няма да ходят там. Няма да има и мажоритарни избори – оправданието е да бъде по-спокоен парламентът“, обяви Борисов.

„Ще внесем искане за създаване на анкетна комисия, която да проучи всичко, свързано с „Росенец“, с имотите и строителствата на Доган там. ДПС и ГЕРБ консумираха заедно властта и тук не става дума за гласувания по процедурни въпроси. Тук става дума например за дългогодишната съвместна дейност по установяването на лобита, свързани със сарая в съдебната власт. И ще ми е много интересно, когато ние потърсим гласовете на ГЕРБ за разграждането на тези лобита в съдебната власт, когато трябва да се гласува комисията за „Росенец“, дали ГЕРБ ще подкрепи тези решения“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

От ДПС и „Има такъв народ“ отказаха коментар.

На твърденията, че фискалният резерв е на минимума от около 4 млрд. лв. Кирил Ананиев отговори, че в момента там има почти 8 млрд. лв.

От брифинга на ГЕРБ днес стана ясно, че Националният оперативен щаб за борба с COVID-19, чието разпускане също провокира спорове, ще работи до избора на нов кабинет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!