Земеделските производители и правителството подписаха меморандум в Министерския съвет.

На брифинга след подписването премиерът Николай Денков се извини на редовите производители за думата „терористи“.

„Използвам момента да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, аграрния сектор, животновъдите, че ги обидих, без да искам, като използвах думата „терористи“. Тя не беше насочена към тях, тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме точно тези точки в същия дух, в който го свършихме днес“, уточни Денков.

На редовно си заседание кабинетът реши да отпусне 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани.

„Всичко, което включихме в меморандума освен че съответства на исканията на производителите, съответства на 100% с приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Има ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата. По отношение на действията с Украйна, всичко, което подписахме съответства на споразумението между Украйна и ЕС. Там има режим, който регламентира износа към държавите членки и ние работим в съответствие с него“, обясни министър-председателят.