Зърнопроизводителите се срещат с финансовия министър и министъра на земеделието, както и с премиера Николай Денков. Рано сутринта те излязоха на протест срещу отмяната на забрана за внос на украинско зърно и струпаха тежка техника на входа на София.

Снимка: bTV

Земеделският министър отиде при тях, но беше посрещнат с освирквания и викове „оставка“. Протестиращите изляха мляко и земеделска продукция в знак на недоволство. 

„Има един месец време и вече губим четири дни от този месец, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме. Смятам, че всички сме нормални хора и можем да водим нормални разговори, с подвиквания и свиркания никакъв резултат няма да постигнем“, каза земеделският министър Кирил Вътев.

Исканията на недоволните обхващат пет точки, сред които основната е спиране на вноса на зърно и други продукции от Украйна. 

„Много добре си правим причинно-следствената връзка. Мъчно ни е за Украйна, мъчно ни е, че загиват деца, но ни е мъчно и за нашите деца“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ и бивш министър на земеделието.

В опит за решение министър Вътев покани протестиращите на среща в Министерския съвет.

„Това, което бъде представено като решение на проблемите и въпросите ще бъде гласувано на площада от тези хора“, каза Радослав Христов - председател на СНЦ Тракийски съюз на зърнопроизводителите.

Браншовите организации и протестиращите тръгнаха без техника под прозорците на властта, където протестът се сля с този на синдикатите. Недоволството на петолъчката край Стара Загора продължи и днес.

„Сценарият е ясен - трябва да постигнем консенсус иначе няма да ги махнем. Ако се разберат, няма да затваряме. Ако не се разберат, ще затваряме. Щом сме тук, значи сме готови докрай“, каза Теньо Петров, зърнопроизводител.

В протестна готовност остават недоволните край София, и на петолъчката. Ако браншът и държавата не се разберат, пътният възел ще бъде блокиран отново утре, а тежка техника от 80 машини ще влезе в центъра на столицата и ще затвори бул. „Тодор Александров“.