Протест под наслов „Системата убива – всички” мина тази вечер пред Народното събрание и Министерския съвет. Родители и близки на хора с увреждания излизат на обединена акция в София днес.

Акция имаше и във Варна.

Националният митинг-шествие на гражданите с увреждания и техните близки е провокиран от едно - според хората у нас няма реформи в нито една сфера.

Символично протестиращите оставиха инвалидни обувки пред входа на МС.

Недоволството беше съпроводено от гайдари, а с минута мълчание присъстващите почетоха паметта на хората, които не са дочакали реформите. 

Снимка: Ладислав Цветков

В социалното министерство се проведе и поредната среща по законодателните промени, които засягат хората с увреждания.

Законът, написан от социалното министерство,  урежда индивидуална оценка на уврежданията, право на лична помощ и на месечна финансова подкрепа, както и въпроси свързани с образованието и заетостта на хората с увреждания.

Документът събра критики и от двата лагера на хората с увреждания, до 6 август те трябва да представят  становищата си, за да може документът да бъде редактиран и придвижен

Основното искане на протестиращите е финансовата помощ за човека с увреждания да се определя от потребностите на всеки отделен човек, а не от ТЕЛК решението, както беше досега.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестните акции започнаха още от сутринта, когато семейство Мавродиеви пристигна в София, за да остави пълнолетния си син Петър на грижите на премиера. Момчето е с детска церебрална парализа и влезе в приемната на министерския съвет с багаж и инструкции към Борисов как да се грижи за него.

Родителите на Петър казват, че финансовата подкрепа за хората с увреждания не е достатъчна, центровете за рехабилитация и специалистите – също. По думите им възможностите за работа са малко, а архитектурната среда – недостъпна.

След като остави сина си в приемната на министерския съвет, семейството излезе просълзено. Момчето е прието в университет, така че на есен му предстои ново предизвикателство.

След срещата стана ясно също, че Борисов утре ще се срещне с протестиращите майки на деца с увреждания.

Протестите продължават, а палатковите лагери остават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!