Родители на дете с увреждания оставиха сина си на грижите на премиера Бойко Борисов за един ден, за да му покажат през какви трудности преминават ежедневно.

18-годишният Петър беше качен заедно с инвалидната си количка по стълбите до приемната на Министерския съвет. На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца в увреждания.

Пред bTV момчето заяви, че управляващите не искат хората с увреждания да съществуват. „Вярвам само на себе си, това е начинът да покажа, че мен ме има”, каза Петър.

Снимка: БГНЕС

„Нищо друго не помогна. В крайна сметка Борисов е човекът, който трябва да реши проблемите. Щом съм стигнал до тук, няма друг начин. Аз прося”, каза бащата на Петър – Емил Мавродиев.

Днес родители и близки на хора с увреждания излизат на обединен протест под наслов „Системата убива – всички”. Очаква се недоволството да започне в късния следобед пред Народното събрание.

В социалното министерство ще се проведе и поредната среща по законодателните промени, които засягат хората с увреждания.

Основното искане на протестиращите е финансовата подкрепа за човека с увреждания да се определя от потребностите на всеки отделен човек, а не от ТЕЛК решението, както беше досега.