Премиерът Бойко Борисов отказа срещата си с известния шахматист Анатолий Карпов заради изказването му пред bTV, че кирилицата идва от Византия

Главният прокурор Сотир Цацаров също реагира на думите на руския депутат, който посети Висшия съдебен съвет, за да играе шах със следователи и членове на съвета.

Цацаров посрещна световния шампион по шах във ВСС час след изказването му, че българската азбука идва от Византия. Не бива географията да се бърка с историята, категоричен беше главният прокурор.

„Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакви изявления, независимо чии са тези изявления. Азбуката е дело на българската земя. Тя тръгва от българската земя, за да обхване цялата славянска земя. И този извод не може да бъде оспорен”, подчерта той.

„Посещението му тук не бе свързано с матиране или с обявяване на шах или мат. Ако трябва да направим извод за това посещение, нека го посочим като реми. Но ремито не е за историята”, допълни главният прокурор. 

Премиерът Бойко Борисов отказа срещата си с Карпов веднага след изказването му в ефира на bTV. Новината е стигнала до световноизвестния шахматист и “Атака” официално, със съобщение на МС.