Министър-председателят Кирил Петков даде показания като свидетел по разследването за изнудване на бизнесмена Васил Божков и заради атаката със снежни топки на Шипка.

След повторния разпит на бившия премиер Бойко Борисов, PR-ката му Севделина Арнаудова и ексфинансовия министър Владислав Горанов, тази сутрин в следствения отдел се яви и премиерът Кирил Петков.

Той е един от свидетелите по разследването за изнудване на бизнесмена Васил Божков.

Над два часа продължи разпита на министър-председателя. След приключването му той заяви, че е дал същата информация и сведения като първия път.

Пред разследващите Кирил Петков е извел три казуса, които го притесняват като премиер.

“Първото е доклада на АДФИ, където има ощетяване на бюджета с над 50 милиона. Това за мен е факт, който е на база на истински доклад, че господин Божков не е платил средствата, които е трябвало и държавният бюджет е ощетен. От друга страна, ако се окажат вярна неговата информация, която още не се причислява към свидетелски показания. Надявам се скоро да бъдат, че е дал 60 милиона под формата на подкуп и пари срещу изнудване. Тези 2 факта мен лично като министър председател ме притеснява“, каза Петков.

Петков е говорил и за доклад на министерството на финансите, към което се намира дирекцията отговорна за одита на европейските пари.

„В много от общините на България обществените поръчки са се провели така че има над 90 процента концентрация на само един изпълнител. Връзката, която има във всички тези три случая е лицето Горанов, министър на финансите и отговарящ за ОСЕС», добави премиерът.

Кирил Петков не уточни детайли, като например името на фирмата, тъй като е следствена тайна. А бившият финансов министър Владислав Горанов коментира пред bTV така:

Снимка: bTV

„Свидетелят Петков борави със сложни мисловни и словесни конструкции, които за мен трудно могат да бъдат коментирани. Агенция "Одит на средства от Европейския съюз" е независим одитен орган, който се акредитира и контролира от Европейската комисия. Оценките за нейната работа от страна на Европейската комисия винаги са били положителни. За пореден път се използва пропагандна стилистика по аналогията на "съдията, откраднатата крава и портокала.“

Снимка: bTV

От съобщение на прокуратурата стана ясно, че освен за разследването за изнудване, министър-председателят е бил разпитван и като свидетел и пострадал за атаката със снежни топки на връх Шипка на 3 март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!