Премиерът Бойко Борисов определи като политическа атака изравянето на павета по ремонтирания столичен булевард „Дондуков”. По време на правителственото заседание той посочва, че е гледал „клипа за протестърите, които изравят паветата” по булеварда.

„Каква деградивна мисъл трябва да имаш – сега да седнем да мислим и да отидем да разровим нещо, да го направим така, че да уязвим на другия ден“, коментира той, цитиран в стенограмата от заседанието.

„Представяте ли си каква наглост е това, каква политическа атака – да отидеш, да разровиш готова улица, само за да можеш на другия ден да снимаш и да организираш протести… Саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над сто години “, каза Борисов пред членовете на кабинета.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пък посочва, че само през вчерашния ден са подадени повече от 20 фалшиви сигнала за закъсали автомобили и тирове.

„Пращаме екипи да помагат, да се отпуши движението, оказва се, че само ги разкарваме. Това не ни е създало трудности в почистването, защото, както всички виждат, беше създадена добра организация и нямаме затворени пътища”, отбеляза министърът.

Той обаче подчерта, че фалшивите сигнали хабят ценен ресурс, отнема се време на екипите, мести се техника, която е нужна за критични участъци, и се демотивират се хората, които се занимават със снегопочистване.

“Това са саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над сто години. Това е същността на действието – конспиративна, взривяват влакове, линии, мандри”, обобщава премиерът Борисов.

От “Спаси София” се оказаха изненадани от политичeския отзвук на протеста им.“Категорично не сме част от подобна сценка. Факт е, че има проблеми с качеството”, каза Гергин Борисов.  

На намека на премиера за виновника за разместените павета лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори с въпрос за миналото на Борисов.

“Или да казва конкретно какво има предвид, или ще стане като с наркотрафикантите да го казва в прокуратурата. Видях, че е направил поредните тежки внушения за БКП. Г-н Борисов да си извади партийната книжка от БКП и да си я сложи отляво. Да си извади молбата за напускане на МВР и за постъпване в БКП и да си я сложи отдясно и да каже кое тежи повече”, призова Нинова.

В отговор в дебата се включи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Както виждате, държавата функционира и без г-жа Деница Златева като министър на европредседателството и г-жа Корнелия Нинова като председател на Народното събрание. Отдаваме тези емоции на някаква тежка фиксация от страна г-жа Нинова към г-н Борисов и от невъзможността ѝ да живее без него”, отбеляза той.