Премиерът и президентът излязоха с позиции относно интервюто на Еманюел Макрон, предизвикало дипломатическо напрежение между България и Франция.

Думите на френския държавен глава:

„Предпочитам хора, дошли легално от Гвинея или Кот д'Ивоар и които вършат тази работа, отколкото българските и украинските нелегални канали"

предизвикаха остри реакции у нас.

А утре посланикът ни в Париж ще връчи протестна нота във френското външно министерство.

Румен Радев изтъкна, че външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно, от която и да е страна. И призова за внимателен анализ на думите на Макрон.

Снимка: Явор Николов

„В европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции”, заяви президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов вече е разговарял с президента Емануел Макрон относно думите му, които разбуниха духовете у нас. Протестна нота така или иначе ще има. 

Снимка: БГНЕС

„Иска да каже, че в Европа живеят много лоши хора и французи и българи и немци всякакви, а едни кротки хора мигранти, които влизат там се отнасяме като най-големите врагове. Това е искал да каже, чухме се поправи се, сега имаме нужда от помощ от франция за еврозоната”, разкри премиерът Борисов.

И Борисов, и Радев се обединиха около мнението, че подкрепата на Франция е ключова за страната ни по стратегически въпроси като Шенген, пакета „Мобилност" и чакалнята за Еврозоната. А във Франция медиите отбелязват, че интервюто на Макрон е обидило „европейски партньор".