Премиерът Бойко Борисов потвърди ангажиментите за доставки на синьо гориво от Азербайджан и Русия през Турция към нашата страна. Това стана по време на визитата на Борисов в Турция.

Бинали Йълдъръм посрещна топло Борисов, отбелязвайки, че България и Турция са съседи за пример. Двамата бързо преминаха към тема енергетика.

Българо-турската газова връзка може да бъде открита до края на месец юни. От началото на следващата година се очаква и България да започне да получава азерски газ, идващ от Турция.

„В този контекст, ние виждаме България като наш стратегически партньор”, заяви Йълдъръм.

„Десетилетия наред много български политици са говорели за азерски газ. Само че, са забравяли да кажат как ще дойде този газ в България”, коментира Борисов.

„С проекта ТАНАП 10 милиарда кубически метра газ ще бъдат транспортирани към европейските пазари годишно”, допълни турският премиер.

Доставките за България се очаква да достигнат милиард кубически метра газ. Бойко Борисов обаче отбеляза, че у нас ще има доставки и на руско синьо гориво, идващо от Турция.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско” ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката  от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока от Турция към България.

„Това, което с руската и турската страна сме се разбрали, е газът да мине през България. От там нататък нашето домашно е да кажем как. Към този момент преговаряме с ЕК”, заяви премиерът.

За да затвърди казаното, Борисов шеговито прехвърли топката към своя колега.

„Ако имаш нещо да отречеш, отричай, защото в България има много преводачи, които след това ми търсят кусурите. Вече ще се застраховам предварително”, каза Борисов.

„Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават”, изтъкна турският министър-председател.

Борисов и Йълдъръм подчертаха отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави. Като пример двамата посочиха реставрацията  на църквата „Св. Стефан” в Истанбул.

„Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата мир”, подчерта  Борисов.


Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Борисов, са включени още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

На финала Борисов пожела успех на Йълдъръм в предстоящите избори.

На финала на съвместните изявления турският премиер не пропусна да критикува Австрия за решението да затвори джамии и да изгони турски имами, позовавайки се на австрийския закон за исляма. Йълдъръм нарече това решение грешка. Иначе в Израел, на Бойко Борисов му предстоят срещи с премиера Нетаняху и президента Ривлин.