"За възраждането на идеята за доставка на азерски газ решихме с колегата Ципрас може би още в четвъртък в Брюксел, че ще проведем среща. Заедно с интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки. Благодаря на колегата, че проявява това разбиране и ново виждане. Нека да не заобикаляме една или друга държава, а да направим така, че всички да имаме газ." Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

Министър-председателят на Турция от своя страна заяви, че „в продължение на четири години, докато сме на власт в Турция отношението ни с България ще е сред приоритетните въпроси”. По думите му търговският ни стокообмен от 5 млрд. долара ще бъде повишен. Той изброи проектите, по които ще се работи, като спомена и скоростен влак София – Истанбул.

Снимка: Ладислав Цветков

"За износа на живи животни има няколко проблема, но получих уверението, че ще се решат", допълни Борисов.

"Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят за пускането на жп линията. Ние даваме пример за присъединяване на отделните региони. Очаквам в следващите 1-2 години България като страна на кръстопът да спомага за бързото придвижване на хора, товари и бизнесът да го усети максимално", добави Борисов.

Снимка: government.bg

По темата за здравеопазването и вноса на лекарства от южната ни съседка, премиерът заяви, че "работим, от наша страна сме готови". "Очакваме турският министър на здравеопазването да ратифицира, за да можем и в лекарствената политика да ползваме най-евтините лекарства", каза още той.

Борисов съобщи и че вътрешните министри на двете страни планират общи операции срещу трафикантите на хора.

"Тази човешка трагедия – на бежанците - има хора, които получават огромни пари и се замогват на фона на човешкото страдание. С колегата Давутоглу поемаме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора пред целия Европейски съвет и се надявам нашите служби да покажат видими резултати", подчерта още Борисов.