Загубите за икономиката са в липсата на приходи. Досега те са 3 милиарда и половина. Това каза на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов след видео среща с колегите си от региона за отпадане на граничните пунктове заради пандемията.

Финансовият министър казва, а и данните от митници и приходни агенции, показват, че в средата на юни ще знаем дали ще изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем с кредит, добави Борисов.

Сега е важно да мислим за излизане от рецесията, но при взимане на кредит, после ние ще ги връщаме парите, трябва да се стегнем и да излезем от платото, каза още премиерът. 

От 1 юни ще се пътува до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина. Обсъжда се и с Австрия и Германия за подобна мярка, понеже страната ни е една от най-любимите дестинации за германските туристи, обясни Борисов. 

На въпрос дали е обсъждана оставката на министъра на финансите Владислав Горанов, премиерът отговори: "Не!"

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обясни пък, че пограничните работници се пускат отдавна без карантина от Сърбия. 

Българите в Босилеград влизат без карантина в България от две седмици, допълни Захариева.

Отпада карантината за български превозвачи 

От 25 май отпада карантината за всички български шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, добави транспортният министър Росен Желязков.

Той съобщи, че това важи за автомобили до и над 3 т и половина. Желязков обясни, че отпада карантината и за автобусните шофьори. „Още от понеделник се споразумяхме с бранша. Това е още едно облекчение за международните водачи“, допълни министърът.

Борисов пък посъветва МВР да вземе мерки срещу провеждането на абитуриентските балове, които се организират дори и тайно, особено в провинцията. „Видях абитуриенти в София, но те си бяха в колите си, не са излизали навън“, съобщи премиерът.