Въпреки противоепидемичните мерки абитуриенти от цялата страна се събират на шествия преди официалните изпращания в училищата.

Младежите се организират сами в социалните мрежи.

Снимка: bTV

Зрелостниците празнуват без маски и без дистанция помежду си, а това предизвика недоволството на граждани, които подават сигнали в полицията.

По улиците из цялата страна абитуриентите пресъздават атмосферата на традиционните балове в последните дни.

Снимка: bTV

Зрител на bTV ни изпрати видео, което показва струпване на абитуриенти на плажната алея във Варна.

Масовите шествия се случват, въпреки че властите разрешиха на зрелостниците официално изпращане. Но само при строги мерки в двора на гимназиите.

Снимка: bTV

„Не ги оправдавам, но не  ги и критикувам моите връстници, които в момента постъпват по този начин. За изпращането, което си спечелихме, а министерството го одобри -  някои училища запазиха мълчание и дори някои отказаха това и това доведе до това абитуриентите сами да си правят инициативи“, каза Симона Бонева, инициатор на групата "Изпращане 2020".

Импровизирани изпращания от последните дни имаше и в столицата.

Снимка: bTV

"Половината випуск се събрахме пред училище с идея да покажем, че можем да спазваме мерките и можем да имаме едно нормално изпращане“, казва абитуриентът Никола.

След броени минути пристигна полиция по сигнал.

„Със слизането казаха, че са по сигнал и просто ни дадоха буквално 3 минути да се изнесем от мястото“, обясни Никола.

ОТ МВР казаха за bTV, че актове за нарушения засега не са съставени. А всяко училище само ще прецени как да изпрати своите абитуриенти.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 502 590 8 135 346 761 2 302 469
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 502 590 8 135 346 761
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer