На 2 юни почитаме делото на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Отдаваме почит с минута мълчание и сирени в цялата страна. Преди 147 години поетът революционер губи живота си при връх Околчица, познат и като връх Вола.

Точно там Врачанският митрополит Григорий отслужва всенародно поклонение. Премиерът Гълъб Донев е там, за да поднесе венец пред паметника.

В своето слово към присъстващите той отправи и препратка към съвременните времена.

„Живеем в красиво време, в което трудно разчитаме и различаваме истината от лъжата. Нека да замълчим, но не да премълчим, за да чуем завета на Ботев“, каза той.  

Хиляди българи днес са на Околчица за всенародно поклонение пред делото Ботев и неговата славна чета. Успешен завършек и на 75 Национален туристически поход от Козлодуй до историческия връх.

Хиляди хора в този час отдават почитта си към него в родния му град Калофер. В родния град на поета революционер хиляди се стекоха, за да видят знамето на Ботевата чета и да си спомнят за подвига на загиналите за свободата на България.

И президентът Румен Радев почете датата с послание в социалните мрежи. Държавният глава пише:

„На 2 юни нашият народ отдава почит пред подвига на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, които загинаха за Родината. Осъзнатата саможертва за България отваря очите на поколенията и е вечен извор на вдъхновение в борбата за свобода, достоен живот и независимост. И наш дълг днес е не само да опазим чиста паметта им, но и да ги следваме в делата им. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!“, написа държавният глава във Фейсбук.