Преговорите за приоритетите за управление приключиха.

Все още обаче не са ясни имената на новите министри.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че ако не намерят по-добри, ще оставят някои от служебните министри в бъдещия кабинет.

Според участниците в преговорите егото и емоциите са останали на заден план. Експертите обаче прогнозират, че евентуални проблеми биха възникнали при обсъждането на конкретни министерски постове.

Според "Продължаваме промяната" след разговорите с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" всички са готови за 4-годишен мандат.

Кирил Петков е предложението за премиер, а Асен Василев - за финансов министър, но това не е ултиматум пред партньорите.

За разговорите пък е избран търговски център, защото в парламента не е имало техническа възможност те да бъдат излъчвани на живо.

Следващата седмица започват разговорите на лидерско ниво за бъдещото правителство и лицата в него, каза пред bTV Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". Назначенията няма да са на квотен принцип, а при липса на подходящи кандидати за министри, на власт могат да останат някои от служебните.

"За нас от изключителна важност е каквито и кандидатури да се предлагат за постове, да са освободени от корупционни практики. Личното ми убеждение, е че трябва да има правителство до Коледа", заяви тя.

В коалиционното споразумение ще има и записани срокове, в които трябва да бъдат приети бъдещи законопроекти.

"Една от темите е с политическа декларация да се поиска от бъдещите партньори оставката на главния прокурор поради системно неизпълнение на служебните задължения", добави Бориславова.

От "Продължаваме промяната" отговориха и на критиките защо в разговорите са участвали от страната на БСП лица като Румен Овчаров и Емилия Масларова.

"Тези лица на масата на преговорите не са кандидати за постове", обясни Лена Бориславова.

От БСП също заявиха, че това са най-добрите експерти в техните области. Георги Свиленски потвърди и за среща между лидера Корнелия Нинова и двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната", на която са говорили за Бюджета.

И от "Зелено движение", партньори в "Демократична България", са категорични, че първо трябва да има коалиционно споразумение и после разговори за постове.

"Аз лично съм оптимист, че ние бихме се включили в подобно правителство. "Демократична България" е силна в много сфери. Не е обсъждано с мен конкретно да съм министър на екологията", каза Борислав Сандов.

Единственият риск пред преговарящите е когато започнат разговорите за министерски постове, казаха експерти. "Продължаваме промяната" обаче не вярват разговорът за министерски постове да препъне преговорите.

От "Има такъв народ" днес не коментираха.