"Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ"  и "Продължаваме промяната" подкрепят идеята на Коалиция "За зелен рестарт" да има вицепремиер по климатичните промени в следващия редовен кабинет. Това заяви Борислав Сандов по време на консултациите в сектор "Екология".

Екологията има пряко отношение към здравето на хората, отбеляза Сандов. Той припомни, че България е обект на наказателни процедури в сферата на околната среда.

Управлението на водите е друга важна тема, която поставиха от формацията. До края на годината да се направи преглед на състоянието на язовирите, за да не се допуснат събития като тези в село Бисер или в кв. "Аспарухово" във Варна, посочи Грети Стефанова. Тя даде пример с язовирите "Камчия", "Студена" и "Ястребино".

Тома Биков представи идеята за създаване на институцията "екологичен омбудсман", избиран от Народното събрание. ДБ ще продължи да работи и срещу незаконното застрояване в защитените територии, изтъкна още той.

От ИТН също подкрепят идеята за вицепремиер по климатичните промени. Те очакват да има и съвет по климата, в който да участват политици и експерти. От ИТН предлагат приходите от продажби на квоти за емисии на парникови газове да остават в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда (ПУДООС) и да се използват изцяло за мерки за климата. ИТН предложи и пълна ревизия на управлението на оперативните програми в сектор "Екология".

ВиК системата трябва да се подобри, за да се спре загубата на водата. Това е друг от приоритетите за ИТН в сектор "Екология". По отношение на управлението на отпадъците от формацията стоят зад идеята за рекултивация на вече съществуващи или несъответстващи със законодателството депа, а методиката за такса смет трябва да е на принципа "замърсителят плаща".

От ПП също виждат възможност в бъдещото редовно правителство да има вицепремиер по климатичните промени. И според тях в сектора с водните ресурси има проблеми. За управление на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички граждани, настояват от формацията. По отношение на нерегламентираното изгаряне на отпадъци, те настояват за засилване на контрола и налагане по-строги санкции за нарушителите. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част от приоритетите за ПП.

БСП предлага ревизия на Закона за управление на отпадъците, с която да се въведат стимули за разделно събиране и за рециклиране. Сред идеите на социалистите за сектора са още създаване на екоиндустриални паркове и подмяна на автопарка на държавните институции с цел екосъобразност. БСП също представиха и предложение за самостоятелно министерство за климата. Така според тях ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени.

БСП предлага и преразглеждане на дейността на ВиК холдинга и държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!