Предстоящите парламентарни избори ще са най-скъпите, провеждани до момента у нас. Днес Министерският съвет отпусна още 65, 251 млн. лв. за подготовката им. Заедно със средствата за закупуване на машини за гласуване, сметката набъбва до близо 110 млн. лв. 

Машини бяха ползвани и при предишни избори, но тогава те бяха наемани, припомниха от финансовото министерство. Тези машини ще бъдат ползвани и при последващ вот.

Одобрените днес средства са с 1,2 млн. лв. повече спрямо първоначално разработения от правителството бюджет. Разликата ще отиде за допълнителни възнаграждения на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии. Предложението за повече пари дойде от Централната избирателна комисия заради работа на изборната администрация в условия на пандемия. 

За какво още ще бъдат изхарчени средствата:

  • подготовка и отпечатване на избирателните списъци;
  • закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.;
  • компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите;
  • провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения. 

Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка.