Датата на насрочените за 4 април парламентарни избори няма да повлияе на избирателната активност. Това показват данните от януарското проучване на социолозите от „Маркет линкс“, финансирано съвместно с bTV. То е проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между  23 и 31 януари по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета. 

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от COVID-19 ще ги възпрепятства да гласуват.  А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме. 
                                   
На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване - 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет.  Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата.

Значителна част от запитаните - 66%, са недоволни от развитието на страната ни.

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас“, каза социологът Добромир Желязков в „Тази сутрин“.

Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“.

Според данните на изследването ще имаме шестпартиен парламент с  много силно влизане на извънпарламентарната опозиция. Има много съществена разлика в нагласите по населени места, отбеляза Живков.

Според проучването ГЕРБ  получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

Трета политическа партия е "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 12,3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента - със 7,6%.

Oще две партии към настоящия момент ще влязат в следващото Народно събрание - "Демократична България" с 5,4% и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и "Отровното трио" с 4,5%. "Обединени патриоти" към този момент са с 2,9% от всички гласове и са на ръба.

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, каза Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът.

Много хора обаче все още се колебаят - 22% отговарят, че все още не са решили кого да подкрепят, а 10 на сто са категорични, че няма да гласуват. Такава е картината според социологическото проучване, финансирано от "Маркет линкс" и bTV, проведено сред хиляда пълнолетни в последната седмица на януари. 

Вижте повече във видеото.