Проектите за нови учебници по история за X клас ще бъдат пренаписани след скандал около начина, по който е представен тоталитарният режим.

„Живков се отличава с умерен стил на управление, без тежки репресии”. Това са само част от предизвикалите бурни реакции цитати от примерните учебници.    
Проблем в текстовете намери и министърът на образованието.

„Има минимизиране на някои факти, не достатъчен акцент върху теи базови характеристики на периода и на режима… има си и провокативни текстове”, заяви Красимир Вълчев.

Помагалата няма да получат одобрението на министертвото, докато не бъдат редактирани текстовете.
Според преподавателя по история Евелина Келбечева много от събитията от новата ни история липсват в новите учебници.

„Това са 5 учебника. Да се каже, че България е страната с най-големия политически терор в Източна Европа, да се кажа, че България е страната, която фалира 4 пъти и накрая Тодор Живков сам каза „комунизмът е едно неодносче”, коментира Келбечева.

Снощи в предаването „Лице в лице” журналистът Христо Христов пък  определи съдържанието на учебниците като манипулативно и противоречиво.

„Например за танковата реплика на Петър Младенов в единия от учебниците е записано, че Евгени Михайлов я е заснел и БСП я е оспорило, защото вместо „Танковете да дойдат” той ибл казал: „По-добре Станко да дойде”, даде пример журналистът.  

В социалните мрежи потребители призоваха авторите на нови учебници да си опреснят паметта.