Дал съм препоръки на издателствата да коригират новите учебниците по история за X клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Причината за належащата промяна е начинът, по който е представен комунистическият режим (1944 г. - 1989 г.) в тях и последвалите негативни реакции в обществото.

Преди няколко дни историци алармираха, че комунизмът е описан подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Те дадоха пример, че са пропуснати факти за Народния съд, ролята на "Държавна сигурност" и броя на жертвите на режима.

 „Това, което аз видях и колегите историци, които са реагирали е, че има минимизиране на някои факти. Няма достатъчен акцент върху базовите характеристики на периода и на режима. Също така има опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста, затова аз съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, каза образователният министър.

Учебниците по история се изготвят от авторски колективи, подбрани от самите издателства. Преди да стигнат до учениците, учебниците се одобряват от МОН.

От Фондация „Истина и памет” започнаха петиция, в която заявяват се подменят исторически факти. Тя беше адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката.