Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани на пристанището в Констанца заради съмнение за бракониерство, са освободени. Развръзката дойде късно снощи след разпити на капитаните.

Три дни след като плавателните съдове бяха задържани в Румъния, късно снощи шестима от моряците се прибраха в Балчик. Живи и здрави, но уморени. Категорични са, че не са бракониерствали.

"Целият проблем е, че румънците си измислят техни румънски закони. Те си имат забрана за акула, докато при нас е разрешено. Ние бяхме в европейски териториални води, а не в румънски", заяви един от моряците на единия кораб Добрин Добрев.

„Бяхме за калкан. По едно време се показа катерът, спряха ни. Казаха ни да поемем курс към Констанца. Оставихме корабите на пристанището. Конфискуваха рибата“, добави морякът Димитър Величков.

И капитаните отричат улов извън правилата, тъй като са били в европейски води.

„Ние се водим по българско, по европейско законодателство. Знаем по регламент, че има квота за акулата, ние не знам за забрани“, заяви капитанът на един от корабите Красимир Петров.

Все още не е ясно каква ще е съдбата на задържаните кораби, които остават на пристанището в Констанца. Страховете са, че ако съдовете не бъдат освободени, 10 семейства губят препитанието си.

"Забраната е единствено приложима само за румънските риболовни кораби, трябва да стане ясно. Националното законодателство е приложимо само за техните риболовни кораби. Не съществува европейска забрана за акула", обясни председателят на Сдружение на риболовците Емил Милев.

Рибарите настoяват за оставката на шефа на ИАРА, тъй като по думите им агенцията не ги е защитила. Твърденията им са, че са били на 50 морски мили, което не е румънски води.

Пред bTV директорът на ИАРА доц. Ваня Стаматова коментира, че това е гледната точка на рибарите. Относно исканата оставка, заяви, че иска първо да се запознае с доклада на инспекторите. Това се очаква да стане утре.