bTV разполага с предписанието на децата, които трябва да останат у дома. В него пише, че вкъщи карантинираните ученици трябва да спазват дистанция, по възможност да са в отделни стаи, да не се хранят заедно със семейството си, да ползват различни кърпи и редовно да проветряват помещенията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличава се броят на заразените с COVID-19 и поставените под карантина ученици. Днес е регистриран случай на заразен учител от Харманли в ОУ „Иван Вазов“.

48-годишната учителка, класна на 3 „А“, не е на работа от четвъртък, когато става ясно, че съпругът ѝ е с COVID-19. Днес и нейният тест се оказва положителен. „Госпожата е добре. Всички деца за момента са здрави, няма никакви симптоми, колегите също са добре. Искрено се надявам, да останем така и занапред“, обясни директорката на училището – Светла Георгиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Масово тестване на учители и ученици няма да има. 16 деца са под карантина и минават на електронно обучение. За да убеди родителите, че децата им трябва да останат вкъщи, по домовете им тръгна медиатор.

Нов случай на COVID-19 и в училище в Монтана. С вируса е ученичка от единайсти клас на Природо-математическата гимназия.

Съучениците ѝ ще бъдат под карантина до 4 октомври и вече учат онлайн. Преподаватели няма да бъдат карантинирани. А в най-старото училище в Монтана – I ОУ – от общо 47 учители, седем са 60-годишни. Всички са притеснени за здравето си, а учителят по физическо заради COVID-19 ще се възползва от ранното пенсиониране.

Междувременно стана ясно, че са отрицателни пробите на близо 70 учители и персонал от езиковата гимназия в Сливен. Те бяха тествани в края на седмицата заради заразен ученик от XI клас.

Снимка: btvnovinite.bg

Отново над 5 % са новите случаи на коронавируса у нас – 255 при направени 5047 PCR теста. За втори пореден ден ръстът е по-голям в сравнение с данните за денонощие в последните седмици. 

Снимка: btvnovinite.bg

Общият брой на засегнатите от вируса у нас вече е 19 828, от тях активни са 4907. В болница се лекуват 782-ма души, в интензивни отделения са 36-ма.

Починали са четирима. Общият им брой от началото на пандемията е 789. 119 са излекуваните за последните 24 часа. Така общо от март досега са 14 132. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много новозаразени има в София, Благоевград, Бургас и Стара Загора.

Днес стана ясно, че новите брифинги на щаба ще бъдат веднъж седмично с главно действащо лице – министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.