След като се заговори за нов по-строг режим на водата в Перник от сряда, ситуацията за някои хора в града и околностите ще стане по-трудна.

Причината за по-строгия режим са намалените количества в язовир „Студена”.

Снимка: bTV

Миенето, прането и къпането са изпитание за Ивайло като баща на малко дете, а с въвеждането на нови ограничения ситуацията ще стане по-трудна.

Семейството споделя, че за децата може и да е забавно необичайното положение с водата:

Снимка: bTV

„В интерес на истината му е забавно, но само на него, защото преливаме разливаме, но на татко и на мама изобщо не им е забавно, когато трябва да допълват отново по съдовете”, споделя Ивайло.

Снимка: bTV

Новият режим на водата ще е различен за отделните части на града, но за централната част и по-големите квартали плановете са да остават без вода по 8 часа. Така Ивайло ще преосмисли разходите за Коледа:

„Коледен подарък 200-литров бидон, а може и и 500: зависи колко време ще ни продължи режимът”, казва Ивайло.

В сряда ще заседава Кризисен щаб, а след това ще стане ясно и ще бъде ли обявено бедствено положение:

Снимка: bTV

„Най-бързите мерки са Владйският канал - пренасочването на цялото количество към язовир „Студена”, хващането на река Струма от по-висота си част с изграждане на съоръжение, което да насочи вода към язовир „Студена”, обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

От сряда се предвижда воден режим да има и в още три села– Драгичево, Кладница и Рударци. Жителите им обмислят да излязат на протест, въпреки че плановете са в тях през деня вода да има, а да спира късно вечер.

Близо 10 хиляди души ще бъдат засегнати от въвеждането на воден режим и в трите села, пресмятат от местната власт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!